معرفی کشور ارمنستان

ارمنستان کشوری است با مساحت 29743 کیلومتر مربع در منطقه جنوب غربی قفقاز که در مسیر جاده کهن ابریشم قرار گرفته است. ارمنستان به طور مستقیم به دریا دسترسی ندارد و از مجموع 1254 کیلومتر مرز زمینی آن کشور 311 کیلومتر در غرب با ترکیه، 219 کیلومتر در شمال با گرجستان، 996 کیلومتر با جمهوری آذربایجان در شرق (221 کیلومتر آن با نخجوان در جنوب غربی)، و 44 کیلومتر با ایران در جنوب تشکیل می دهد .

armenia country

12درصد این سرزمین پوشیده ازجنگل، 21% آن زمین کشاورزی، 30 % آن مراتع و حدود 37 % آن نیز کوهستانی است.

  • مساحت کل آن:743/29 کیلومتر مربع است
  • مساحت خشکی:203/28 کیلومتر مربع
  • مساحت آبی:1540 کیلومتر مربع
  • طول کل مرز:254/1 کیلومتر مربع

ارمنستان کشوری است کوهستانی که در شمال فلات ایران و جنوب سلسله جبال قفقاز واقع شده است. ارتفاع میانگین این کشور از سطح دریا 1800 متر است و تنها 10 % شهر های ارمنستان کمتر از 1000 متر ارتفاع دارند. بلندترین قله ارمنستان آراگاتس با ارتفاع 4090 متر است.

مهمترین دریاچه ارمنستان دریاچه سوان با مساحت 1400 کیلو متر مربع در شرق این کشور واقع شده و نقش بسیار چشمگیری در اکوسیستم منطقه ایفا می کند وچون در ارتفاع حدود 2000 متری از سطح دریا قرار گرفته است، لذا یکی از مرتفع ترین دریاچه های دارای آب شیرین جهان است.

منابع طبیعی ارمنستان:

ذخائر کم طلا، نقره، مس، مولیبدن، روی، آهن، سرب، بوکسیت، بازالت، خاک رس، سنگ آهن و سنگ های نیمه قیمتی و تزئینی

مسائل جاری زیست محیطی ارمنستان:

خاک وآب و هوای ارمنستان برای کاشت و برداشت محصولات کشاورزی بسیارمناسب می باشد،به همین جهت نیز محصولات کشاورزی،میوه جات و سیفی جات ارگانیک آن اغلب به کشورهای اروپائی وآمریکا صادر می گردد.

پایتخت ارمنستان شهر ایروان است که بیش از یک سوم کل جمعیت کشور را تشکیل می دهد و حدود یک میلیون نفر در آنجا ساکن هستند. ایروان با 223 کیلومتر مربع مساحت در دامنه کوه آرارات و کنار رود هرازدان قرار گرفته است. این شهر یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان و در سال 782 پیش از میلاد مسیح توسط آرگیشتی یکم پادشاه ارمنستان بنا شده است.

شهر ایروان از مراکز مهم و اصلی صنعتی، فرهنگی و علمی منطقه قفقاز است. این شهر مرکز بازرگانی وفرآورده های کشاورزی است. افزون بر این مراکز صنعتی این شهر در زمینه فرآورده های فلزات، ماشین افزار، لوازم برقی، شیمیایی، بافندگی و غذایی فعالیت دارند.

ارمنستان از لحاظ تقسیمات کشوری به 11 استان تقسیم شده است. پایتخت و استانها نیز خود به چندین منطقه تقسیم می شوند. استان های آن عبارتند از ایروان، آراگاتسوتن، آرارات، آرماویر، گقارکونیک، کوتایک، لوری، شیراک، سیونیک، تاووش، وایوتس دزور، و شهر های عمده ارمنستان عبارتند از: گیومری، وانادزور، اچمیادزین، هرازدان، آبوویان، چارنتساوان، آرتاشات، قاپان، آرماویر، آشتاراک، سوان، گوریس.

آب و هوا ارمنستان:

هوای ارمنستان ملایم است. در تابستان از مناطق جنوبی توده های گرمی که از منطقه گرمسیری وزیدن می گیرد به فلات ارمنستان می رسد. در زمستان هوا به شدت سرد می شود و فشار جو افزایش می یابد. آسمان ارمنستان اغلب آفتابی است و میزان بارندگی درارتفاعات بیشتر است.

دمای هوا در ارمنستان به شدت تابع فصول سال است. در دشت آرارات دمای متوسط در ماه ژوئیه 25+ تا 27+ درجه و حداکثر 42+ درجه سانتیگراد می رسد. در ژانویه درمای متوسط هوا 5- تا 8- و حداقل به 25- درجه می رسد. در مناطق کوهستانی میانه از جمله دریاچه سوان میانگین دمای هوا در تابستان 18+ تا 20+ و در زمستان 8+ تا 12- درجه است. میزان متوسط بارندگی در ارمنستان 550 میلی متر است .

جمعیت ارمنستان:

مطابق آخرین سرشماری در سال 2018 جمعیت ارمنستان 3.045.191 نفر است که از این لحاظ صد و سی و هفتمین کشور جهان است. تراکم جمعیت 108 نفر در هر کیلومتر مربع است. 64 درصد از مردم شهرنشین هستند. 98 درصد مردم ارمنی، 2 درصد کرد ایزدی، روس و از اقوام دیگر هستند.

گروه های قومی ارمنستان:

ارمنی 1/98 درصد، کرد ایزدی 1/1 درصد، روس 5/0 درصد وسایرین 3/0 درصد

زبان ارمنستان:

زبان ارمنی بعنوان زبان رسمی ارمنستان یکی از زبانهای هندواروپایی است که در منطقه قفقاز و به ویژه در کشور ارمنستان رایج است. این زبان با خط ویژه خود یعنی الفبای ارمنی که توسط مسروب ماشتوتس در سال میلادی 405ابداع گردیده است ، نوشته می شود. زبان ارمنی دو گویش بزرگ اصلی دارد یکی ارمنی شرقی و دیگری ارمنی غربی که ساکنین فعلی ارمنستان بیشتر به گویش ارمنی شرقی و ارمنیان خارج از ارمنستان بیشتر به گویش ارمنی غربی تکلم می کنند،جهت نوشتن این الفبا از چپ به راست است، الفبای ارمنی نشانه های زیر و زبر و خط و نقطه ندارد.

نوع نظام حکومتی ارمنستان

قانون اساسی ارمنستان در یک همه‌پرسی سراسری در تاریخ 5 ژوئیه 1995 تصویب شد. در این قانون کشور ارمنستان حاکمیتی بر اساس دموکراسی، جامعه‌گرایی و قانون اساسی تعریف شده است. ایروان به عنوان پایتخت حکومت تعیین شده است. در این قانون قدرت از آن مردم دانسته شده که به واسطه برگزاری انتخابات این قدرت به مقام‌های دولتی واگذار می‌شود. تغییرات مربوط به قانون اساسی و تغییر در مرزها با رأی تمام شهروندان در همه‌پرسی‌های عمومی انجام می‌شود. در قانون اساسی 1995، 117 اصل موجود بود. در 27 نوامبر 2005 همه‌پرسی سراسری برای اصلاح قانون اساسی انجام شد و به تایید رسید.

نظام پارلمانی و ارکان اصلی حکومت

مجلس ملی جمهوری ارمنستان روز دوشنبه، 5اکتبر 2015، لایحه پیشنهادی حزب جمهوری ارمنستان را در خصوص «تغییر ساختار سیاسی کشور از ریاست جمهوری به پارلمانی» با 103 رای مثبت در مقابل 10 رای منفی و 3 رای ممتنع به تصویب رساند. این مصوبه در 6دسامبر 2015 در یک همه پرسی به رای گذاشته شد و 63٫35 درصد شرکت کنندگان در همه پرسی به این اصلاحات و تبدیل حکومت این کشور به نظام پارلمانی رأی دادند.

مجلس ملی

مجلس یا مجمع ملی ارمنستان نهاد قانون گذاری است که در حال حاضر 132 نماینده دارد. آخرین انتخابات پیش از موعد در دسامبر 2018 انجام شد و نمایندگان برای یک دوره پنج ساله با رأی مستقیم مردم انتخاب شدند. یکی از مسئولیت های مهم مجلس قانونگذاری، نظارت و همچنین تایید یا رد نخست وزیر است. در حال حاضر 15 درصد نمایندگان مجلس را زنان تشکیل می دهند.
درارمنستان دو دادگاه تجدید نظر وجود دارد که یکی به موارد حقوقى و ديگرى به دعاوى كيفرى و نظامی رسیدگی میکنند . هر دوی اين دادگاه ها در پايتخت قرار دارند و احكام آنها قابل فرجام خواهى در ديوان عالى است.
دادگاه اقتصادى به اختلافات اقتصادى رسيدگى مى كند. احكام اين دادگاه نیز درديوان عالی قابل فرجام خواهی است.
دیوان عالی بالاترین مرجع حل و فصل دعاوی است که از دو بخش تشکیل شده است. یکی دعاوی حقوقی و اقتصادی را رسیدگی می کند و دیگری دعاوی کیفری و نظامی را استماع می کند.

سیاست خارجی

روابط ارمنستان و ایران

روابط ایران و ارمنستان بر مناسبات فرهنگی، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و اشتراک معنوی و فکری دو ملت استوار است. پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان (21 سپتامبر 1991 میلادی)، جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال ارمنستان را به رسمیت شناخت (25 دسامبر 1991 میلادی) و روابط همه‌جانبه سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و اقتصادی برقرار کرد. غیر از عوامل استراتژیکی و اقتصادی، مناسبات دوستی دیرین دو ملت نیز یکی از عوامل مهم در توسعه روابط حسن همجواری این دو کشور به شمار می‌رود. دورنمای همکاری بی‌سابقه‌ای مخصوصاً در زمینه فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور ایجاد شد.درحال حاضر روابط دیپلماتیک ایران و ارمنستان در سطح بالایی قرار دارد و پس از استقلال ارمنستان در سال 1991 میلادی تاکنون، رییس جمهور و نخست وزیر وقت ارمنستان سفر های رسمی به ایران داشته اند .

زیرساختهای اقتصادی ارمنستان

منابع انرژی از طریق نیروگاه حرارتی، نیروگاه برق آبی، نیروگاه اتمی، انرژی خورشیدی و نیروگاه بادی تامین میگردد.

ارمنستان بیشتر گازمصرفی خود را از روسیه بدست می آورد. مابقی گاز مورد نیاز نیز از طریق واردات گاز طبیعی ایران جبران می گردد. قرارداد مربوط به واردات گاز طبیعی در سال 1992 میلادی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان امضاء شد.

بر اساس توافقنامه میان دو طرف، گاز صادراتی ایران به مصرف نیروگاه های تولید برق در ارمنستان می رسد و به جای آن ایران از ارمنستان، برق وارد می کند.
-حمل و نقل جاده ای:طول خطوط جاده ای ارمنستان 7870 کیلو متر است که از این لحاظ در رتبه 142 جهان قرار دارد.

– حمل و نقل ریلی: خط آهن آن عریض و520/1 متراست وخط آهن استاندارد کم عرض ومتغیر ندارد.

بنادر پوتی و باتومی در دریای سیاه که در خاک گرجستان واقع اند، در تجارت برون مرزی ارمنستان نقش مهمی ایفا می کند و محموله ها از طریق راه آهن و رسیدن به این بنادر به ایروان منتقل می شوند.

قابل ذکر است در حال حاضر خط آهن مستقیمی میان ایران و ارمنستان وجود ندارد.

– حمل و نقل هوایی :ارمنستان تعداد 11 فرودگاه دارد که در عمل فقط دو یا سه فرودگاه آن فعالیت می کنند. به عبارت دیگر به دلیل وسعت کم، هیچگونه پرواز داخلی در این کشور صورت نمی گیرد. فرودگاه بین المللی زوارتنوتس ایروان مهمترین فرودگاه این کشور است.

بدلیل محاط بودن در خشکی وعدم دسترسی به آب های بین المللی این کشور فاقد خطوط حمل و نقل دریایی وبنادر و پایانه است.کالاهای وارداتی ارمنستان عمدتا از بندر پوتی و باتومی گرجستان در دریای سیاه با قطار به این کشور منتقل میشود .

در ارمنستان دو منطقه آزاد تجاری به نامهای”آلیانس” و”مریدین” فعالیت می کنند. “آلیانس” با مصوبه سال 2013 دولت تأسیس شد. در این منطقه شرکتهایی حضور دارند که در راستای تولید وصادرات تکنولوژی بالا و نو از جمله الکترونیک، مهندسی دقیق،داروسازی،بیو تکنولوژی، فن آوری اطلاعات، تکنولوژی های تجدید پذیر متنوع، طراحی و مخابرات راه دور(طراحی و تولید تجهیزات، سیستم ها ومواد مربوط به انتقال داده ها واطلاعات فن آوری) و نیز در زمینه تولید کالاهائی که در ارمنستان به دست نمی آید فعالیت می نمایند.

منطقه آزاد “مریدین” طبق مصوبه فوریه 2014 دولت ایجاد گردید، ولی فعالیت آن از سال2014 آغاز شد.در این منطقه آزاد تجاری در زمینه طلاسازی، جواهرات وساعت سازی فعالیت می شود.

در تاریخ 15 دسامبر 2017 منطقه آزاد مقری در منطقه سیونیک ارمنستان نزدیک مرز با ایران راه‌اندازی شده، ولی در حال حاضر فعال نمی باشد. راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری مقری این فرصت را برای شرکت‌های ایرانی فراهم می سازد تا با تاسیس شعبات خود در این منطقه ، تولیدات خود را به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا و همچنین اتحادیه اروپا صادر کنند. در وضعیت فعلی، ارتباط با چین و ایران گزینهً در دسترس برای ارمنستان جهت تنوع‌بخشی به سیاست خارجی خود و ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاری خارجی در این کشور است .

ارمنستان به‌ عنوان یکی از اعضای اتحادیه اقتصادی اورآسیا از تعرفه‌های پایینی برای صادرات کالا به بازار کشورهای عضو برخوردار است. هم‌ زمان ارمنستان به سیستم GSP (طرح تعرفه‌های ترجیحی) اتحادیه اروپا هم دسترسی دارد و قادر به صادرات کالا زیر خطوط تعرفه‌ای 6400 به اتحادیه اروپا با تعرفه صفر یا کمترین تعرفه است.

نظام بانکی ارمنستان

بانکداری یکی از صنایع پیشرو در ارمنستان است، ولی بازارهای سرمایه، بیمه، و بورس چندان توسعه یافته نیست. بانک مرکزی ارمنستان مسئول تنظیم و نظارت بر نظام مالی کشور و تثبیت قیمت هااست که از این لحاظ عملکرد مناسبی دارد.تسهیلاتی در اختیار بنگاه های کوچک و متوسط بخش خصوصی قرار گرفته است، اما نرخ بهره وام ها همچنان بالا است و نیاز به وثیقه دارد. به طور کلی اعتماد مردم به نظام بانکی افزایش یافته و موجب جلب سپرده های بیشتری در بانک ها شده است.

پیش بینی های کلان اقتصادی 2020 کاملاً نزدیک به پیش بینی بانک مرکزی است.

رئیس بانک مرکزی در پیش نویس بودجه اعلام کرده است که برداشتن گامها به سمت تغییر ساختار اقتصادی به بخشهای تولیدی تر مانند خدمات و صنعت ادامه خواهد یافت و به دلیل رشد نسبتاً زیاد این دو بخش ، سال 2020 رشد تولید ناخالص داخلی واقعی 4.9٪ پیش بینی شده است.

ثبت شركت تجاری در ارمنستان و مراحل آن:

ثبت شركت در شعب محلی ثبت دولتی و طی پنج روز از تاريخ تسليم همه اسناد لازم انجام می شود.

مرحله 1 : ترجمه و ثبت اسناد تاسيس ، اساسنامه ، كپي گذرنامه ( ترجمه و تاييد شده ) مدير عامل، آماده سازی و امضای اسناد مربوط به ايجاد شركت و ارائه در خواست

مرحله 2: افتتاح حساب بانكي و حساب سپرده سرمايه ثبت شده ، و تاييد بانك

مرحله 3 : دريافت تائيديه سپرده سرمايه ثبت شده

مرحله 4 : دريافت و تكميل تقاضای ثبت از سازمان ثبت دولتي

مرحله 5 : پرداخت عوارض تمبر برای ثبت

مرحله 6 : تحويل اسناد به ثبت دولتي

مرحله 7 : دريافت گواهي ثبت

مرحله 8: تحويل اسناد به اداره ماليات محلي

مرحله 9 : دريافت گواهي ثبت مالياتی

مرحله 10 : تحويل مدارك به صندوق تامين اجتماعي

مرحله 11 : دريافت گواهی ثبت تامين اجتماعی

مرحله 12 : تحويل مدارك به نيروي انتظامی برای دريافت مجوزساخت مهر

مرحله 13 : دریافت مجوز ساخت مهر از نيروي انتظامي

مرحله 14 : سفارش دادن مهر در شركت مهرسازی دولتی

مرحله 15 : دریافت مهر .مرحله 16 : تحويل اسناد به سازمان آمار دولتی

مرحله 17 : دريافت گواهی از سازمان ثبت آمار

مرحله 18 : آغاز فعاليت (پس از حداقل حدود 24 روز و پرداخت تقريباً 85 دلار برای هزينه های رسمی)

هم اکنون ثبت شرکت در ارمنستان از طریق اینترنت نیز امکان پذیرگردیده است.

تجارت خارجی ارمنستان

صادرات

ارزش کل صادرات در سال 2018 میلادی2.4 میلیارد دلار بود که این میزان بیشترین سهم مرتبط با گروه کالای محصولات معدنی و صنایع غذایی و گروه کالای سنگ های گرانبها و نیمه گرانبها و فلزات بوده است.

کشورهای عمده واردکننده کالا از ارمنستان به شرح زیر می باشند.

روسیه، بلغارستان، گرجستان، کانادا، آلمان، عراق، چین، ایران، سوئیس، و امارات متحد عربی. به طوری که مشاهده می شود، ایران جزو 10 کشور عمده مقصد صادراتی ارمنستان است. ارزش کل صادرات ارمنستان به ایران در سال 2018میلادی94 میلیون دلار بود.